Ennyi volt, sokkal kevesebben akarnak PC-t venni

2013.09.02. 12:47

Jóval kevesebben vásárolhatnak a jövőben asztali és hordozható számítógépeket, az IDC legfrisebb elemzése szerint ugyanis a következő években éves szinten még 320 ezernél többet sem tudnak majd eladni a gyártók. A 2011-ben eladott több mint 360 ezer PC tehát úgy tűnik, hogy többé már nem reális cél a piac számára, a táblagépek térnyerése következtében pedig nagyon úgy fest, hogy valami végleg megváltozott.

Leáldozott a PC piac

Szinte nem telik el egy-két hét anélkül, hogy ne jelennének meg újabb meg újabb elemzések a PC piac drámai hanyatlásáról. Ezúttal az IDC tette közzé a következő évekre vonatkozó várható eladási számokat, úgy az asztali gépekre, mind a hordozható számítógépekre egyaránt. Az adatokból pedig világosan látszik, hogy a számítógépgyártók aligha számíthatnak a piac növekedésére a következő években, idén például 9,7 százalékos visszaesés jöhet az eladott PC-k tekintetében, véli az IDC.

Forrás: Investor.hu

Már a kínaiaknak sem kell

Ami talán a legnagyobb újdonságnak számít az elemzésben, hogy az IDC 2013-ban már nagyobb visszaesést vár a feltörekvő országokban (Kína, India, stb.), mint a fejlett gazdaságok PC piacain (USA, Európa). Korábban pedig pont a feltörekvő piacok jó teljesítménye "tartotta életben" a hagyományos számítógépek piacát, ezért a nagy gyártók számára aligha lehet ezt a jelenséget kedvezőnek nevezni.

Elsősorban azzal magyarázható a gyengélkedés a fejlődő országokban, hogy a "PC-gyilkos" táblagépek most kezdtek igazán berobbanni, a fogyasztóknak pedig jelentős hányada választja az olcsóbb tableteket a hagyományos számítógépekkel szemben. Hosszabb távon azonban még mindig inkább a feltörekvő gazdaságokban lehet kakaó a PC piacot illetően, 2017-re az IDC már 3,1 százalékos növekedést vár, holott a fejlett gazdaságokban még mindig 1,9 százalékkal fog csökkenni az eladások száma éves alapon.

Lassú felpattanás?

Ami a PC piac egészét illeti, 2015-től kezdődően már fokozatos javulás veheti kezdetét, amit elsősorban a hordozható számítógépeknek köszönhet a piac, ahol 2017-ben már 3 százalékos növekedést prognosztizál az IDC. Az asztali PC-k viszont továbbra sem lesznek slágertermékek, még a hosszabb távon jobb kilátásokkal bíró feltörekvő piacokon sem sikerül majd növekedést elérni a szegmensnek.

Ha pedig már hosszabb távon gondolkozunk, akkor érdemes figyelembe venni, hogy az IDC az elmúlt hónapokban rendre lefelé módosította a várakozásait, alig egy éve még 490 millió PC eladását várták 2015-ben, ami a mostani becslések szerint már aligha lehet több 310 milliónál. A csökkenés pedig közel 40 százalékos, s mivel a tendencia pedig minden elemzésnél a lefelé módosítás, így nincs kizárva, hogy a következő hónapokban még alacsonyabb várakozások látnak napvilágot a következő évek eladási számaira.

Csak az biztos, ami már megtörtént

Így akár még 2013-ban is lehetnek negatív meglepetések, és a 9,7 százalékos globális visszaesésnél akár nagyobb mértékben is csökkenhet az eladások száma. Ami az első két negyedévet illeti, erre minden esély meg is van, hiszen az első negyedévben 13,9, míg a másodikban 11,4 százalékos volt a visszaesés mértéke éves alapon. Ha pedig a várt 315 ezres eladáshoz tartjuk magunkat, akkor a PC piac a második félévben már csak 8 százalékkal eshet vissza a 2012-es második félévhez képest, vagyis a több mint másfél éve tartó csökkenő trendnek tartósan fordulnia kellene, nem csak 1 negyedév erejéig.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul a fordulat ellen hathatnak az ősz keretében történő új táblagép bemutatások is, melyek elsődleges helyettesítő termékei a hagyományos PC-nek. Az Apple számára például különösen fontos, hogy az előző negyedévben nagy meglepetést okozó "szenvedő" iPad eladásokat felpörgesse, így vélhetően újabb tabletet dobhat piacra a társaság. Érdemes ugyanakkor árnyalni is valamelyest a képet, hiszen tavaly ősszel is érkezett új iPad, aminek hatása a most bázisul választott 2012 negyedik negyedéves eladási statisztikában már tükröződött.

Összességében elmondható, hogy a PC piacon 2013 katasztrofális évnek számít, hiszen soha korábban nem mutatott mértékben esnek vissza a PC eladások, ám az igazi mélypont 2014-ben jöhet, vélik az IDC elemzői. Bár innentől kezdve már emelkedés jöhet, ennek mértékbe azonban a korábbi várakozásokkal ellentétben jóval szerényebb lesz, így kérdéses lehet az is, hogy a következő hónapokban megjelentő szektorelemzések nem mutatnak e még nagyobb visszaesést, illetve még alacsonyabb növekedési ütemet a felpattanást követően. Ami biztos, hogy a táblagépek egyértelműen gyengítik a hagyományos PC piacot, így kiemelt figyelem övezi az új tabletek bejelentését is, amire akár már szeptember 10-én, az Apple várva várt konferenciáján sor kerülhet. Természetesen az ott bemutatott új fejlesztésekről részletesen beszámolunk majd az Investor.hu keretein belül is.