Egekbe szökhet az ezüst ára

2019.01.29. 21:02

Jó hír lehet a nemesfémpiaci befektetőknek, hogy egyre fokozódik a hiány az ezüst piacán. Ez pedig azt jelenti, hogy idén várhatóan az árfolyam is lendületes emelkedést fog mutatni. Mindazonáltal az amerikai jegybank keresztülhúzhatja a számításokat, ha meglepi a piaci szereplőket.

Az ezüst ára 9,1 százalékkal emelkedett decemberben, ami közel két éve a legnagyobb havi drágulás volt. Ebben az évben pedig még további emelkedés várható, mivel a globális bizonytalanságok miatt számos bányacég elhalasztja a tervezett projektjeit. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az ezüst unciánkénti ára ennek következtében elérheti a 17,50 dolláros szintet, szemben a jelenlegi 15-16 dollár közötti árfolyammal.

A várakozások szerint nagyjából 26 ezer tonnányi ezüstöt termelnek ki ebben az évben, ami 2013 óta nem tapasztalt alacsony mérték lenne – mondta Robin Bhar, a Société Générale londoni elemzője. Ez pedig azt jelentené, hogy a fizikai ezüst globális kereslete immáron a hetedik egymást követő évben haladná meg a kínálatot. Ráadásul mindezt olyan időszakban, amikor az ezüst iránti ipari igény egyre nő – a nemesfémet felhasználják például a napelem celláknál, az érintőképernyőknél vagy a gyógyászatban.

Az ezüst árfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

A kínálat növekedése elkezdett lelassulni, mégpedig olyan mértékben, ami egyetlen más nemesfémnél sem tapasztalható – hangsúlyozta John LaForge, a Wells Fargo Investment Institute stratégája. Amellett pedig, hogy a fizikai ezüstnek számos felhasználási területe van, a befektetők ugyanolyan biztonságos menedékként kezelik, mint az aranyat, vagyis megnő iránta a kereslet, ha a pénzügyi piacok túlságosan zavarossá válnak.

Mindazonáltal az ezüst legnagyobb felhasználója így is az ipar, amely az elérhető ezüstkínálat 55 százalékát szívja fel évente – összevetésként, ez az arany esetében mindössze 10 százalék. Ráadásul az arannyal vagy rézzel összehasonlítva, az ezüst iránti ipari kereslet nőhet a legnagyobb valószínűséggel a következő években.

Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint egyáltalán nem biztos, hogy idén jelentősen drágulni fog az ezüst. A háttérben ugyanis komoly szerepet játszik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, illetve annak kamatemelései. Az elmúlt hónapban az ezüst és az arany a legjobban teljesítő eszközök között voltak, ahogy a világgazdasági kilátások romlottak, és a befektetők elkezdtek idegeskedni.

Ha tehát az amerikai központi bank – a várakozásoknak megfelelően – valóban visszafogja a szigorítási ütemét, az még tovább nyomhatná fölfelé az arany és az ezüst árát. Ha azonban a Fed mégsem lép rá annyira a fékre, mint ahogy azt a befektetők szeretnék, akkor árfolyamcsökkenések jöhetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK