Bezuhantak Kína külföldi tőkeberuházásai

2019.01.14. 19:17

Igen erőteljesen, 73 százalékkal csökkentek a kínai közvetlen működőtőke beruházások Észak-Amerikában és Európában 2018-ban. Ezzel a kínai tőkeberuházások hatéves mélypontra kerültek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok szigorított az üzleti környezeten, visszafogva ezzel a kínai tőke előtti lehetőségeket.

Hatalmas esést könyvelhetett el Észak-Amerika és Európa a kínai közvetlen működőtőke beáramlásban (FDI) 2018-ban, ahogy tavaly fokozódott a kereskedelmi konfliktus Washington és Peking között. A két térség egészében 73 százalékos volt a csökkenés, azonban mindent összevetve az USA-ban a nettó kínai közvetlen tőkeberuházások negatív tartományba fordultak 2018-ban – írja a CNBC.

Az USA-ba irányuló tőkebefektetések 83 százalékkal csökkentek, ami éles kontrasztot mutat a kanadai helyzettel, ahol 80 százalékos volt a növekedés.

Bár Európa egészét tekintve esés volt megfigyelhető, Németországban, Franciaországban, valamint Spanyolországban növekedést mutatott a kínai FDI.

Az észak-amerikai és európai kínai FDI-üzletek teljes értéke 30 milliárd dollárra zsugorodott 2018-ban, ami jelentős csökkenés az egy évvel korábbi 111 milliárdhoz képest – derül ki a Baker & McKenzie és a Rhodium Group kutatási adataiból. Még ha ki is húzzuk a ChemChina 2017-ben kötött, 43 milliárd dolláros üzletét a Syngentával, az üzletek volumene akkor is 40 százalékos esést mutat.

Erősen beszakadtak a kínai tőkeberuházásokForrás: EyePress News

A szigorodó szabályozói környezet hatására összesen 14 kínai üzletet kaszáltak el Észak-Amerikában, összesen 4 milliárd dollár értékben, míg Európában a meghiúsult üzletek száma 7, mindösszesen 1,5 milliárd dollár értékben.

Noha számos üzlet most is folyamatban van, a szigorodó szabályozások, a kereskedelmi feszültségek, valamint a kínai beruházási kontrollok egyértelműen keményebb helyzetet teremtettek. Ennek eredményeként a feleknek sokkal alaposabban és mélyrehatóbban kell megvizsgálniuk a feltételeket és a lehetőségeket, illetve széleskörű tanácsadásra van szükségük ahhoz, hogy pontosan lássák, az egyes tervek mennyire megvalósíthatók – olvasható ki következtetésként a Baker McKenzie jelentéséből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK