A befektetési guru kiosztotta a gazdasági rendszert

2018.01.05. 15:39

A világon az Egyesült Államokban az egyik legnagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, és ezt azok is látják, akik épp ebben a környezetben lettek szupergazdagok. Közéjük tartozik Warren Buffett befektetési guru is, aki egy cikkben élesen kritizálta a rendkívül súlyos egyenlőtlenséget.

A 400 leggazdagabb amerikai vagyona 29-szeresére nőtt 1982 óta a Forbes magazin adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a szupergazdagok összvagyona a vizsgált időszakban 93 milliárd dollárról 2700 milliárd dollárra bővült. Mindeközben „keményen dolgozó amerikaiak milliói ragadtak benn a mindennapi taposómalomban" – írja a Time magazinban megjelent véleménycikkében Warren Buffett befektetési guru.

Az 1980-as évek eleje óta tehát a rendkívüli vagyoni bővülések egyáltalán nem „csorogtak le" az átlagemberekhez, hanem inkább a leggazdagabbak kezében koncentrálódtak – hangsúlyozta Buffett.

A szupergazdagok és a többiek

Mára az Egyesült Államok ott tart, hogy a leggazdagabb 0,1 százaléknak annyi vagyona van, mint az alsó 90 százaléknak. Ráadásul a részvénypiaci ralikból is elsősorban a legfelsőbb rétegek húznak hasznot, tekintve, hogy a részvények 90 százaléka a legvagyonosabb 10 százalék kezében van – olvasható ki a DB Global Markets Research és a World Wealth and Income Database számaiból.

A részvénypiacból is a szupergazdagok profitálnakForrás: 123rf.com

Noha Buffett maga is ebben a rendszerben lett a világ egyik leggazdagabb embere, mostani írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a piac is tömegeket hagyott reménytelenül maga mögött, ahogy a rendszer egyre specializáltabb lett. Erre példa a technológiai fejlődés folyamata, amely egyrészt nagyon gazdaggá tett néhány embert, másrészt sokak munkahelyét egyszerűen eltüntette.

Optimista kilátások

Ezzel párhuzamosan Buffett úgy véli, a technológiai fejlődés alapvetően jó hatással is lehet a jövőben az amerikaiak többségére. A guru kiemelte a mezőgazdaságot, ahol a fejlesztések eredményeként mára csak az USA lakosságának 2 százaléka dolgozik, szemben az egykori 80 százalékkal. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a termelékenység növekedésének köszönhetően tömegek tudtak áttérni más iparágakba, ami megváltoztatta az életüket – és egyáltalán nem biztos, hogy negatív irányban.

Bár Buffett nem fogalmazott meg konkrét megoldási javaslatokat a helyzetre, maga is tagja a milliárdosok azon csoportjának, akik még 2010-ben megfogadták, a vagyonuk több mint felét „elajándékozzák". A tagok között van még a Facebook vezetője, Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, az aktivista befektető Bill Ackman, valamint az Oracle társalapítója, Larry Ellison.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK